Yeni Teşvik Sistemi Değişiklikleri
Yatırım teşvik sistemi kapsamında önemli değişikliklere hazırlanılıyor. Bu yeni yapıda, bölgesel kalkınma hedefleri öne çıkarılacak ve sürecin temel aktörü kalkınma ajansları olacak. Kalkınma ajansları, bölgelerindeki öncelikli yatırım alanları ve desteklenmesi gereken sektörlerle ilgili ihtiyaçları belirlemeye başladı. Bazı yatırım teşvik belgeleri kapsamındaki unsurlar kaldırılacak, bazı teşviklerin oranları ise artırılacak ya da azaltılacak. Yeni Teşvik Sistemi Değişiklikleri uygulamaya alınacak.
Teşvikte yeni dönem, “Türkiye Yüzyılı Yatırım Hamlesi” olarak adlandırılacak. Bu kapsamda atılan ilk adım, yüksek teknoloji ürünleri üretecek girişimcilere 2030 yılına kadar 30 milyar dolarlık kaynak aktarılmasını hedefleyen HIT-30 programı oldu. Program, elektrikli araçlar, batarya, çip, güneş, rüzgar enerjisi ve Ar-Ge alanındaki yatırımlara belirli alt sınırlar getirilerek destek çağrısına çıktı. Bu girişim, halihazırda yürürlükte olan Proje Bazlı Teşvik Sistemi çerçevesinde sağlanan teşvikleri de kapsıyor.
Hit-30 Programı İçin Detayları forumlarımızdan öğrenebilirsiniz.
Teşvik sistemindeki değişimin ikinci ayağında ise Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar uyarınca verilen bölgesel teşvik sistemi olacak. Yeni teşvik sisteminde ana aktör bölgesel kalkınma faaliyetleri yürüten kalkınma ajansları olacak. Hazırlıklar kapsamında, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, kalkınma ajanslarından görev bölgeleriyle ilgili yatırım ihtiyaç analizi istedi. Ajanslar, bölgelerinde ihtiyaç duyulan yatırım alanlarıyla sektörleri belirleyip Bakanlığa iletmeye başladılar. Bu veriler analiz edilerek bölgesel bazda yatırım alanları tespit edilecek.
turkiye yuzyili yatirim hamlesi
Teşvik bölgelerinin sayısı artırılacak. Mevcut teşvik sistemi, sosyoekonomik gelişmişlik endeksine göre 6 bölgeden oluşuyor ancak bu sayının 7 veya 8′e çıkarılması planlanıyor. 8 bölge seçeneği daha olası bir seçenek olarak öne çıkıyor. Bölgeler, yine sosyoekonomik gelişmişlik sıralamasına göre illere göre belirlenecek.
Mevcut teşvik sistemindeki vergi, prim ve faiz gibi alanlardaki bazı muafiyetler ve indirimler yeni dönemde kaldırılacak. Bazı teşviklerin miktarları ise bölge ve sektör bazında artırılacak veya azaltılacak. Hibe desteği ise yalnızca yerli üretim yapanlara verilecek, yani yerli ürünleri kullanarak yatırım gerçekleştirenler bu destekten faydalanabilecek.
Genel Teşvikler Kalkıyor mu?
Yatırım teşvik sistemi şu anda Genel Teşvikler, Öncelikli Yatırım Konuları, Stratejik Yatırımlar ve Bölgesel Teşvikler olmak üzere dört ana kategoriye ayrılıyor. Bölgesel teşvikler, iller arasındaki gelişmişlik farkını azaltmaya yönelik olarak, illerin sosyoekonomik gelişmişlik endeksine göre 6 bölgeye ayrıldığı bir sistem çerçevesinde uygulanıyor.
Öncelikli Yatırım Konuları, belirli alanlardaki yatırımların 5. bölge teşvikleriyle desteklenmesini içeriyor. Yeni dönemde, bu uygulama bazı revizyonlarla sürdürülecek. Stratejik Yatırımlar ise cari açığın azalmasına katkı sağlayacak yüksek katma değerli projeleri desteklemeyi amaçlıyor.
Bir süre önce çeşitli alanlarda çağrılar yapılan HIT-30 programı, yürürlükteki Proje Bazlı Teşvik Sistemi kapsamında teşvikler almaya devam ediyor. Genel Teşvik Sistemi ise teşvik edilmeyecek yatırım konuları dışında kalan tüm yatırımları kapsayan bir yapı sunuyor.
Yeni dönemde ise bu Genel Teşvik Sisteminin kaldırılması hedefleniyor.